Livskvaliteten genoptrænes

Psykolog ser på de menneskelige tab

Cand. psych. Julius Tschertok

AALBORG: Han helbreder ikke, men ser nogle muligheder for at hjælpe folk af med de værste psykiske følger af en whiplash. Cand. psych. Julius Tschertok, Aalborg, er af de mange, der her fulgt PTU swhiplashkonference i København. Mens der her været talt meget om erstatning og manger på samme samt fysiske mengrader, fokuserer han på de psykiske mén og de menneskelige omkostninger, der er forbundet med en sådan skade. Udover smerter og specielt migrænelignende anfald plages whiplash skadede oftest også af hukommelsessvigt, manglende selvværd og angst for at færdes i større forsamlinger. De isolerer sig. Han mener, at tiden er inde til, at også den psykologiske behandlingsdel bliver sat i system. Oftest kan ofrene få behandlingen dækket ind via forsikringen eller via det offentlige. og i virkeligheden er det billig indsats for samfundet i forhold tilresultaterne.

Isolation

- Mange mennesker har en tilbøjelighed til at isolere sig ved funktionstab. Man bliver konfus og mister i adskillige sammenhænge forståelse fra sine nærmeste. Manden (hvis det er en kvinde, der er ofret) holder op med at være tolerant, når maden ikke står på bordet. Kvinden føler sig ulykkelig. Det forstærkes yderligere af, at hun ikke kan huske, hvad det nu var. hun gik ned i supermarkedet for at købe siger Julius Tschertok. En psykolog går ser på de både kliniske, pædagogiske og socialpsykologiske funktioner og danne sig et indtryk af den skadedes funktionsniveau. Mister man sit arbejde, mister man også en del af sin identitet. Normalt tænker man ikke på, at arbejdet betyder uendeligt meget. Lægerne fokuserer pa de rent fysiske følger, menspsykologen ser på, hvordan personen nu har det rentmentalt;. Pensionssager, hvis de er aktuelle, tager tid. Imens er det vigtigt, at den skadede får en ordentlig livskvalitet i forhold til ægtefælle, børn og omverden.

Fortvivlelse

Mange bliver fortvivlede og frustrerede, når de ikke kan huske. Gennem samtaleterapi får de lejlighed til at sætte ord på, hvad det er, de har mistet . Det opleves som en lettelse. Tabte funktioner kan genoptrænes ved ihærdig indsats. Gælder det hukommelsen, går øvelsen på simpel indlæring ved gentagelser. Man bliver ved, indtil det sidder fast. Hjernen danner nye baner. I virkeligheden er det. der sker, ganske banalt. men resultatet nyttigt. Det kan give folk lysten til genoptræning på arbejdsmarkedet eller eventuelt at ga i gang med et revalideringsforløb inden for et overskueligt arbejdsområde. Julius Tschertok tør ikke sætte timer pa behandlingen. Den kan variere fra 12 til 20 timer og måske længere tid. Det afhænger af den enkeltes temperament og beredskab.