Tusinder er ofre for piskesmæld


Danskerne er blevet mere bevidste om piskesmæld, og det fører til et stigende antal anmeldelser

Af Michael Bilde

Tusinder af danskere går årligt på skadestuen med symptomer på de såkaldte piskesmældsskader, og flere og flere anmelder skaden til deres forsikringsselskab.

Piskesmældsskader (også kendt som whiplash) opstår oftest ved bilulykker med en påkørsel bagfra, hvor førerens krop bliver kastet fremad og siden tilbage, når sikkerhedsselen stammer til. Resultatet er hovedpine, nakkesmerter og, hos de langvarigt skadede, en række andre gener.

Overlæge Troels Staehelin Jensen fra neurologisk afdeling på Århus Kommunehospital er i gang med den første større hjemlige undersøgelse af piskesmældsska-der. Siden januar i år har han fra bare to Århus-skadestuer udvalgt og registreret 90 ofre for piskesmæld.

"Det er ikke engang udtryk for alle de ulykker, der er sket i Århus Amt. Så hvis man begynder at gange det op, er der mange personer, som bliver ramt. Denne type skade er utroligt hyppig," siger Troels Staehelin Jensen.

Tusinder på landsplan

Hvis forholdene i Århus overføres til hele landet, er der tale om helt op mod 4.000 tilfælde årligt i Danmark. Det tal stemmer godt overens med skøn fra Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede.

Ved at følge patienterne til kontrol efter tre måneder, et halvt år og et helt år, skal undersøgelsen tegne et billede af, om der er fælles træk hos de personer, der bliver langvarigt syge efter ulykken.

Troels Staehelin Jensen understreger, at de fleste ofre heldigvis relativt hurtigt kommer sig efter piskesmældet.

"På nuværende tidspunkt kan vi se, at der er mange, der har gener i begyndelsen, men at de fleste bliver raske. Det stemmer sådan set godt sammen med det, vi i forvejen ved. Men der er også nogle, der har mange gener," siger han.

En ny type anmeldelse

Hos forsikringsselskabet Alm. Brand har kontorchef Bjarne Pavbro fra ulykkesafdelingen ikke noget samlet tal over antallet af anmeldelser, men stigningen er ikke til at tage fejl af.

"Tendensen gælder for hele branchen. Der er tale om en ny type sygdom og erstatning," siger han.

Ifølge Bjarne Pavbro er anmeldelserne af både de midlertidige og de permanente skader (de såkaldte ikke-blivende og blivende skader) i stigning. Begge typer kan blive en dyr fornøjelse, fordi der ofte også er tale om tabt arbejdsfortjeneste og tort i de tilfælde, hvor smerterne forsvinder efter et stykke tid.

Bjarne Pavbro tror, at udviklingen skyldes både bilernes konstruktion og et større kendskab til begrebet piskesmæld hos såvel ofre som læger - ikke mindst efter at medierne er begyndt at interessere sig for emnet.

Tjek nakkestøtten

En vigtig, forstærkende årsag til piskesmældene kan være nogle bilers nakkestøtter, hvor en forkert montering eller indstilling har en negativ virkning.

"Der har været tale om, at nogle af nakkestøtterne sidder på en sådan måde, at de i virkeligen falder ind i den dybe del af nakken," siger Troels Staehelin Jensen.

Et godt råd til bilisterne er at indstille nakkestøtterne højt og tæt ind til baghovedet.